Smelka Sándor : Kalandjaim a lakóban – Miért nem írok szakácskönyvet?

Az egek különös kegyelme folytán, az életemben eleddig csak egy röpke kétéves szakasz volt, amikor – ha úgy adódott – többet kellett f?znöm egy teánál vagy egy tojásnál.

 

Hogy miért nem? Kezdjük ott, hogy sose kellett f?znöm. Valahogy mindig úgy adódott, hogy olyan emberek vettek körül, akik tudtak és szerettek f?zni. Például az öcsém egyenest a konyhában n?tt fel, nagymamám pedig aktív korában egy kollégium konyhájában dolgozott – naponta több száz gyerekre f?ztek. Ha ünnep közeledik – ide tartozik az is, mikor megjövök szabadságra – ? az egésznek a lényegét els?sorban a f?zésben látja. Legyen az; karácsony, szülinap, szalagavató vagy akár eljegyzés, a nagymamám besáncolja magát a konyhába, ahol aztán elképeszt? mennyiség? és fajtájú étket kezd termelni.

     Ilyen konkurencia mellett nehéz labdába rúgnom.

     Az egek különös kegyelme folytán, az életemben eleddig csak egy röpke kétéves szakasz volt, amikor – ha úgy adódott – többet kellett f?znöm egy teánál vagy egy tojásnál.

     Az id? tájt egy pécsi lakóotthonban dolgoztam, melyben sérültek éltek. Hétköznap a napköziben – a „munkahelyükön” – kaptak ebédet, valami közeli étteremb?l. Szombaton és vasárnap azonban nekünk – a segít?knek – kellett f?zni. A mindenkori délel?ttös egyúttal szakács is volt.

      Ha hétvégén délel?tt dolgoztam, bizony nekem is kezembe kellett vennem a fakanalat. Olyan komoly ebédet kellett készítenem, amely nem maradt meg a lekváros kenyér, kétszersült szintjén, hanem gázon, süt?ben készült f?t étel, amely lehet?leg emberi fogyasztásra is alkalmas.

     Számomra ez jelentette a legnagyobb szakmai kihívást annál az alapítványnál.

     A nap úgy kezd?dött, hogy benéztem a fagyasztóba: van-e alapanyag. Az alapanyagon mindenfajta zacskót értek. Ha találtam még a h?t?ben zacskót, akkor megnyugodtam: lesz ebéd!!!

     Általában hétvégén a legtöbben otthon voltak a szüleiknél, így csak páran lézengtünk a lakóban. Az alapítványnak alapszabálya, hogy a segít?k lehet?leg mindenkit vonjanak be a feladatokba, ne a sérültek helyett csinálják a munkát, hanem velük.

     Gerg?vel, az egyik Down-kórosunkkal nem is volt probléma: ? dolgozott, segített, hajtott. Néha többet is a kelleténél. A kóla miatt volt ez, ami az alapítványunkat gyakorlatilag összetartotta. Ez volt a varázsszó: kóla. Ha már nem segített a szép szó, a fenyegetés, az elrettent? példa, csak ezt a szót kellett kimondania a szegény gondozónak: kóla. Innent?l kezdve rend lett. Mindig, és kivétel nélkül.

     Minden házimunkát, amit a fiatal sérültek elvégeztek hét közben, azt felírtuk, és hétf?n – a Nagy Kólanapon – a legtöbbet dolgozó lakó egy hatalmas nagy üveg kólát kapott az esti tévézéshez. Ez, a legtöbbet dolgozó általában Gerg? volt.

     Tivadarral, a másik Down-kórossal más volt a helyzet. ? hétf? délután elment a boltba, és a saját zsebpénzéb?l vette a kólát. Ez biztosította neki a hétközbeni nyugalmat, és azt, hogy hétf? este mégse maradjon kóla nélkül.

     A f?zéseink általában a következ?képpen zajlottak:

     Amikor reggel elkiáltottam magam: „f?zés!”, a kóla-effektusnak köszönhet?en mindketten máshogy reagáltak. Tivadar például egyáltalán nem reagált, Gerg? viszont nagy hangon és eszeveszett tempóban vágódott be a kamrába, ahonnan mindig egy ölre való zöldséggel tért vissza.

     – Sanyikám, Sanyikám…. Itt van a zöldség… Megpucoljuk… – hadarta csillogó szemmel.

     A kollégáim ugyanis – ha rájuk került a sor – tényleg f?ztek: zöldséget pucoltak, aprítottak, húst szeleteltek, salátát készítettek. Ezzel szemben én csak „elkészítettem” az ebédet. A fiút mindig ez zavarhatta meg. Ilyenkor rendre pontosítottam:

     – Gerg?, ezekre nincs szükség:  mi most ebédet csinálunk

     Ezzel visszatuszkoltam ?t a kamrába, és a fagyasztóból el?kaptam egy zacskó mirelit zöldséget.

     – Látod, Gerg? – mondtam a színes zacskóra mutatva – milyen praktikus! El?re el van készítve.

     Ilyenkor sose úsztam meg a dolgot értetlenkedés nélkül:

     – De Anti nem így szokta csinálni! – csodálkozott majd minden alkalommal.

     Anti a kollégám volt. Egy mesterszakács veszett el benne.

     – Anti… még olyan régimódi… – jegyeztem meg nem túl meggy?z?en. Gerg? zsörtöl?dve vitte a zacskót a konyha felé:

     – Látom, ma megint cukrászdába kell mennünk, ha azt akarjuk, hogy valami finom is legyen a gyomrunkban…

     Ilyenkor mindig úgy tettem, mintha nem hallottam volna meg a megjegyzést, és ha már a kamrában voltam, mindjárt magamhoz is vettem egy másik zacskót, melyben el?re elkészített, finom, gusztusos pulykamell volt található.

     – Milyen finom töltelék van ebben – gondoltam magamban. – Még hogy cukrászda! Az ujjatokat is megnyaljátok ezután…

     A f?zés… illetve az ebédkészítés els? lépése az volt, hogy meg kellett várni a mirelit kacatok felolvadását. Közben feltettem két fazék vizet: a levesnek és a tésztának. Aztán el?készítettem a levesbe valót: egy-két leveskockát, egy kis sót és hihetetlen mennyiség? levesízesít?t, hogy azért az illúzió valamilyen szinten meglegyen.

     Miközben hálát adtam a modern világért, melyben, lám, milyen kényelmes és szép az élet, bekapcsoltam egy kereskedelmi rádiót. Szinte mindig jó zenéket adtak, s egy-egy kedvencünknél Gerg? teljes torkából énekelt, és nagy hejehujával roptuk a táncot a konyhában.

     Mire forrt a víz, Tivadart – egy borzasztó kényes és bonyolult diplomáciai man?verrel – általában sikerül már kirobbantanom a fotelb?l, és elérnem, hogy ? szórja bele a fazékba a leveskockát. A maradék az én munkám volt. Levestészta, só, Vegeta került még a kocka mellé. Innent?l kezdve kavartam, kevertem, és – biz’ Isten – olyan érzésem volt, mintha tényleg f?znék!

     Ekkor következett a második: a pulykamell kisütése, és hozzá általában valamilyen tészta készítése. Nem nagy kunszt. Valamikor azonban gondoltam egy merészet, és elhatároztam, hogy felülmúlom magam: aznap rizs lesz a húshoz.

     A rizs elkészítése nálam úgy zajlott, hogy els? lépésben – telefonos segítség gyanánt – felhívtam a családomat. ?k elmondták, hogy’ kell csinálni. A második lépésként kerítettem papírt, ceruzát, és újra felhívtam a családomat. ?k újra elmondták, hogy’ kell csinálni. Ezek után nekiálltam. Ekkora már fel szokott t?ni az ablakban Alfonz, a kutyánk. Mindig farkcsóválva, a száját nyalva, sóvárgó tekintettel nézett be az ablakon. Ilyenkor megsimogattam a fülét, és ha olyan hangulatban volt, még csókolóztunk is.

     Többnyire két-három telefon és jó néhány kutyacsók elég volt ahhoz, hogy elkészüljön a rizs is. Ekkor Gerg? nagy elánnal teríteni kezdett, miközben azt kérdezgette:

     – Ugye kapok hétf?n kólát, mert segítettem, ugye kapok?

     Mindig megnyugtattam, hogy ? egész biztosan kap kólát, viszont hogy én mit kapok ezért az ebédért, azt még nem tudom.

     Letelepedtünk enni. A leves – rettenetes utóízét leszámítva – egész t?rhet?en szokott sikerülni, viszont a rizs hol kemény lett, hol gyurma állagúra sikeredett. Ennek ellenére h?siesen lapátoltuk mindannyian. Egyik nap Gerg? a legnagyobb csodálkozásomra két tányér rizst is megevett. Csak az utolsó kanál után szólalt meg:

     – Sanyikám, ez olyan volt, mint a dunakavics!

     – Köszi, Gerg?…

     Ebéd után a maradékot ki is szoktam önteni Alfonznak. A kutya ilyenkor beleszagolt a tálba, majd általában otthagyta. Egy fa tövéb?l el?kapart valami régi csontot, és azt kezdte el rágcsálni, közben szemrehányóan nézett rám.

     A szieszta alatt aztán zenecsatornát szoktunk nézni a nappaliban. Punnyadtan heverésztünk a kanapén, és mindannyiunk gyomrában, szájában ott volt a leves szörny?séges utóíze, az a m?anyag borzalom, mely hét tonnával nyomta a hasfalunkat. Gerg? olykor kerített valahonnan szotyolát vagy ropit, és azt rágcsálta. Semmihez se volt kedvünk, de nem volt olyan szombat, mikor ne tápászkodtam volna fel.

     – Gyertek – mondtam a fiúknak –, menjünk el a cukrászdába. Legyen valami finom is gyomrunkban.

     Ezt sose kellett kétszer mondani – még Tivadarnak se. Visszafelé mindig hoztunk valamit Alfonznak is.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2009.04.17. @ 12:37 :: Smelka Sándor
Szerző Smelka Sándor 33 Írás
A nevem Smelka Sándor, de gondolom, ezt már mindenki észrevette. Egy harmincéves, Németországba szakadt hazámfia vagyok. Egy idősotthonban dolgozom, a Feketeerdőben. (egyelőre mint ápolóÀ¦) Érettségi után szociális gondozó és szervező szakmát tanultam, s két évig dolgoztam egy pécsi alapítványnál sérültek között. (eztán indult a német karrierÀ¦) Fontos számomra a humor és a szórakoztatás À“ a ÀžhugyosjózsisÀ? rádiókabarén nőttem fel. Többször érte már barátaimat az a szerencsétlenség, hogy esküvőjükön vagy egyéb bulijukon felolvastam valamit, amit én firkáltamÀ¦ ÁÃ?rok. Mert írni néha muszáj! Vagy nem?À¦ Akárhogy is van ez, egy firkálmány À“ ha nem is mindenható À“ de remek elsősegély, az írónak és az olvasónak egyaránt. Én hiszem ezt! (És hiszek Jézusban is À“ s de nehéz sokszor ezt a két hitet egy fenékkel megülniÀ¦)