A hozzávalót nagy vájlingba merte,
a lisztet, tojást langy vízzel keverte,
és addig óvta, puhulta simára,
míg verejték nem gyöngyült homlokára,
a simult tésztán késsel szelt keresztet,
majd pihenősre takarta a testet,
az asztalt, hogy majd bizton körbelépje,
betuszkolta a konyha közepére,
a duzzadt tészta ráfeküdt vigyázva
a fehér abrosz lisztelt derekára,
a sodrófával lágyan húzott egyet,
és tíz ujjai nyújtani eredtek,
az abroszszélig ért huzigatása,
végül anyám új lépést vitt a táncba,
a lehajló részt, hogy a rétes értse,
rátekeregtette a kézfejére,
s afféleképp, mit csak ösztöne értett,
ráhintette az ízt, a tölteléket,
s hogy teljesüljön az éhesek álma,
az abrosszal hosszúra gurigázta,
s a készre hajtogatottak belakták
a kizsírozott tepsi öblös alját,
az illat úgy ült ínyemhez tapadva,
hogy azt se láttam, mint szeli darabra.
Legutóbbi módosítás: 2011.11.21. @ 09:13 :: Böröczki Mihály - Mityka