Végy két kemény húsú csirkét!
Ha pesti vagy, akkor a beszerzése nem okoz gondot, de ha a vidéki pipit jobban kedveled, ne a baromfiudvarban keresd!
A feldolgozást megelőző este váltott vízben jól mosd meg őket, miután már tollaikat eltávolítottad. Majd készíts egy jó páclevet két tojásból, egy csipet élesztőből, s ebben hagyd őket másnapig, amitől a bőrük szépen kisimul és kifényesedik. Felhasználás előtt a pácot ledörzsöljük a csibékről, majd bundázzuk őket. Ennek a célnak tökéletesen megteszi a nerc is.
Miután a finom falatokat így bepaníroztuk, előmelegített tűzhelyünk — családi tűzhely mellőzendő, de megteszi szükségmegoldásként a pillangóheverő is — sütőjébe tesszük, ne felejtsük el őket egy kis száraz Martinival nyakon önteni!
Miközben a husikák sülnek, elkészíthetjük a köretet is, amihez néhány hízelgő szó, kevés közhellyel főszerezve általában megteszi.
Ha a csibék kellőképpen megpirultak, bundájukat eltávolítva tálcára rendezzük őket, de vigyázzunk, mert egy bizonyos hőfok fölött könnyen öngyulladás következhet be, ezért mindig legyen készenlétben a tűzoltó készülékünk.
Nem maradhat el a díszítés sem, amihez néhány szál vízi liliomot tudok ajánlani, de a fehér liliom mellőzendő.
Az így elkészített pecsenyét ezután már fogyaszthatjuk is. Legjobb csak úgy melegében.
Ha közben esetleg reumatológusunk intelme eszünkbe jutna, miszerint a hús fogyasztása kerülendő, akkor sincs baj. Hideg pillantásunkkal lehűtve a csirkéket, későbbi felhasználásig félretehetjük.
Csibe- és pénzhiány esetén sem kell lemondani teljesen a hús fogyasztásáról, de ehhez kellőképpen kondícióban kell tartani kis feleségünket.
Elvégre már az orvostudomány is elismeri, hogy a házi koszt időnként csodákat művel, vagy legalább átmeneti javulást eredményezhet.
Legutóbbi módosítás: 2012.02.13. @ 17:56 :: Bakkné Szentesi Csilla