dr Bige Szabolcs- : Siker a mindennapokban

Siker a mindennapokban
gondolatok és szemelvények (P. Bock & V. Maniov: „Tervezés a siker érdekében. Lehetetlennek tűnő célok megvalósítása”)

Miért van szükségünk a sikerre, s hogyan érhetjük el vagy lehetetlen?

A sikerhez vezető út kisebb sikerek sorozatából áll kudarcokkal váltakozva, emelkedő tendenciát mutatva.
A kisebb sikereket nagyobbak követik, és fordítva, a nagyobb kudarcokat kisebbek.
A sikerhez vezető út mindenki számára egyedi.
Mióta ember él a Földön munkál benne a siker iránti vágy.
A siker végső célja a lehetetlennek tűnő célok elérése.
A siker lehetséges, de ahhoz, hogy elérjük, meg kell tervezni, elemzést kell végezni, és arra kell összpontosítani, hogy megtaláljuk a megvalósítás módját.
Az embereknek sikerre és céljaik elérésére van szükségük.
A motiváció nélkülözhetetlen tényező a siker eléréséhez. Ez a kulcselem a célok kitűzésében és elérésében.
A motiváció az a hajtóerő vagy belső vágy, amely cselekvésre, célok megvalósítására, azok elérésére tett erőfeszítésekre késztet.
Ez az a pszichológiai és érzelmi ösztönzés, amely meghatározott viselkedésekhez vezet, mint például a kemény munka, a tanulás vagy a személyes és/vagy szakmai eredményekre való törekvés.
A motiváció több okból is elengedhetetlen a sikerhez. Ezek:
– a célok kitűzése, – kitartás, – erőfeszítés és teljesítmény,
– a halogatás leküzdése, – rugalmasság, – folyamatos önfejlesztés, az ötletek továbbfejlesztése, – elégedettség és jó közérzet, – innováció és kreativitás.
Minden siker kiindulópontja az ötlet!
Az ötlet fogalma a logikai tudás különböző formáinak általános kifejezése, amely magában foglalja: a meggyőződést, gondolatokat, ítéleteket, véleményeket, szándékokat, terveket stb.
A dolgokat abban az általános környezetben kell látni, amelyben az események megtörténnek, elválasztva a jó és építő ötleteket a haszontalan vagy akár káros gondolatoktól.
Ahhoz, hogy kreatívan gondolkodhassunk, meg kell nyitnunk elménket minden előtt, ami lehetővé teszi és elősegíti a kreatív gondolkodást, függetlenül attól, hogy melyik területről beszélünk, legyen az tudományos, kulturális vagy technológiai.
Az ötletek serkentik a kreativitást és az innovációt, amelyek minden siker alapját képezik.
Ha valaki bármilyen területen sikeres akar lenni, emlékeznie kell arra, hogy minden egy ötlettel kezdődik, és természetesen más ötletekkel folytatódik.
Ha már van egy zseniális ötlet, akkor még kell hozzá erős akarat, önfegyelem, sok munka, kitartás és a projektnek szentelt idő.
A sikert az elszántság, az optimizmus, a kreativitás, a kitartás, az akadályok leküzdésére való hajlandóság és a siker elérésének bátorsága révén érjük el, még akkor is, ha azt lehetetlennek tartjuk.
A lehetetlen az, ami nem történhet meg vagy nem érhető el, mert ellenkezik a természeti törvényekkel, a logikával, vagy mert meghaladja a jelenlegi emberi felfogást.
Semmi sem akadályozza meg a jövő formálását, de az csak úgy lehetséges, ha azt valóban meg akarjuk valósítani.
Hadd vezessen minket Fridtjof Nansen idézete: “Nem sikerült? Folytasd! Sikerült? Folytasd!”

Az elmondottakat egy példával illusztrálom.

Íme: Az orvos, praxisa során, naponta ki van téve a lehetetlen kihívásának. Hogy mégis sikerrel oldja meg a feladatait azt, tudásának, tapasztalatainak, kreativitásának, kitartásának köszönheti, s annak, hogy bízik, hogy hisz a sikerben.
Eset ismertetés: 35 éves ffi, közepes testalkat, kiegyensúlyozott életmód, káros szenvedélye nincs, közép vezető, heti rendszerességgel testedzés végez, nős, egy gyereke van, műtétje, baleste nem volt. Eszméletvesztése miatt mentő szállítja sürgősségi osztályra. Fejét, mellkasát fájlalta, más panaszt nem említett. A rutin vizsgálatok: anamnézis, fizikális vizsgálat, laboratórium, rtg, MRI, UH nem derítették ki a rosszullét okát. A bentfekvés alatt eszméletvesztése nem ismétlődött meg, panaszolt fájdalmai csillapodtak. Ismeretlen eredetű eszméletvesztés kórismével haza bocsátották. Háziorvosában, alapos anamnézis és a rosszullét körülményeinek aprólékos elemzése folyamán olyan körülmények merültek fel, melyek az epilepszia egy speciális formájának a gyanúját keltették. Az Elektroencefalográfiás vizsgálat megerősítette a gyanút, a beteg neurológus szakorvos irányítása alatt szakszerű kezelésben részesül.

Ugyan ez rendszerbe szedve, mintegy a kórisme (diagnózis) metaforája szerint.

A siker szakaszai:
1, Elképzelés – mit akarok tenni: megállapítani az eszméletvesztés okát, a diagnózist.
2, Ötlet – a sikerhez vezető út iránya: újraértékelni az eddig megtett intézkedéseket és újabbakat végezni.
3, Motiváció és a célok kitűzése – miért tesszük? – hogy szakmai siker érjünk el, hogy megmutassuk mennyivel jobbak vagyunk másoknál, hogy magasabb pozícióba kerüljünk, hogy meggyógyítsuk a beteget.
4, A módszerek kidolgozása és a bizonytalanság megszelídítése – hogyan csináljuk? – alaposabb, részletekre menően kikérdezzük a beteget (anamnézis), célratörő kérdéseket feltenni, amelyek új megvilágításba helyezik a történéseket.
5, Kísérletezés és a bizonytalanság erejének felhasználása – ellenőrizni, hogy az eredmények megfelelnek-e az elvárásoknak: – lehet, jól kérdeztünk, megvan a válasz és kész, – de lehet hiába mentünk végig minden kérdésen, mert nem sikerült előbbre jutni. Ez a bizonytalanság negatív hatása. Lehet azonban, ez még további kérdésekre sarkal. Ez a bizonytalanság pozitív hatása.
6, Folyamatos tevékenység – a kérdések megválaszolását követően további eszközös- és szakvizsgálat.
7, Siker és elégedettség – pontos diagnózis és kezelés!

Záró gondolat a szerzőktől: A siker eléréséhez erős munkamorálra és jelentős és tartós erőfeszítésekre való hajlandóságra van szükség.
*
A szerzőkről: Bock Pál a nagyváradi Klasszikus Magyar Vegyes Líceum végzettje, most – immáron ötven éve – az Amerikai Egyesült Államok polgára, mérnök, szakíró, fotóművész. Vichentie Maniov a Temesvári Egyetem előadó tanára, a közlekedéstudomány doktora.
A szerzőpárosnak eddig a következő kötetei jelentek meg román és angol nyelven:
1 Vichentie Maniov PH.D., Paul Bock PE.:
Antreprenoriat inovativ dincolo de limitele cunoașterii 2022
Innovative Entrepreneurship Beyond the Limits of Knowledge 2022
(Úttörő vállalkozás a tudás határain túl)
2 Vichentie Maniov PH.D., Paul Bock PE:
Provocarea și puterea incertitudinii 2022
The Challenge and Power of Uncertainty 2022
(A bizonytalanság kihívása és hatalma)
3 Paul Bock PE. Vichentie Maniov PH.D.
Proiectarea succesului și realizarea imposibilului 2024
Planning for Success and Achieving the Impossible 2024
(Tervezés a siker érdekében. Lehetetlennek tűnő célok megvalósítása)
Ez a trilógia feltárja az úttörő vállalkozás titkait, a bizonytalanság pozitív hatásait, és bemutatja, miként tudjuk megtervezni sikereinket és megvalósítani a lehetetlennek tűnő célokat.
A könyvek beszerezhetők az Amazon kidónál:
https://www.amazon.com/s?k=Paul+Bock&i=stripbooks-intl-ship&__mk_es_US=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=2JF0CL9LSB6S7&sprefix=paul+bock%2Cstripbooks-intl-ship%2C183&ref=nb_sb_noss

Püspökladány 2024. 08. 28.
Szerkesztette: Bige Szabolcs Csaba

Legutóbbi módosítás: 2024.10.06. @ 19:21 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 647 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.