– Köszöntjük mai el?adónkat, Víg Ignác önkéntes böllért, a Magyar Kolbásztölt?k Védegyletének elnökhelyettesét.
– Er?t, egészséget! De jó ilyen sok szép magyar fiatalembert és menyecskét látni itt a teremben. Remélem szeretik a finom házikolbászt! Tudják, amib?l nem sajnálják a f?szereket, meg a jó húst. Mert kérem, a rendesen tartott disznónak, a húsa is másmilyen. És nem akarok hazabeszélni, de az sem mindegy, hogy szakszer?en vágják-e le azt az állatot. Na, de nem akarok itt nosztalgiázni, hiszen nem ezért hívtak ide. Csak még annyit, hogy füstölni is tudni kell ám, mert valójában az adja a finom kolbász zamatját. Hoztam is egy kis kóstolót, kiteszem ide az asztalra, ni. Ha végeztem a mondandómmal, jöhetnek falatozni. Ha ízlik, és kedvet kapnak a kolbászkészítéshez, jöjjenek el a tanfolyamunkra. Mindjárt egy szakmát is kapnak a diplomájuk mellé, ki tudja a mai világban. Bárkire köszönthetnek ínséges id?k, ilyenkor jól jön, ha valaki képes máshoz is kezdeni. Egyébként egyesületem kimondott célja, hogy jusson kolbász minden nap minden magyar ember asztalára.
És már témánál is vagyunk, ugye. Miért is mondjuk, hogy több nap mint kolbász? Azt például sohasem értettem, hogy miért éppen a napokat hasonlítják a kolbászhoz. Hiszen a napokból sincs olyan sok. Egy héten pont hét, egy hónapban 30 vagy 31, egy évben 365. Csak 364 vagy még annál is kevesebb kolbász létezik? Higgyék el, hogy ennél sokkal több kolbász van a világon. Jómagam is már sok ezret töltöttem. Akkor meg miért nem hasonlítják a kolbászt valami olyasmihez, amib?l tényleg sok van? Mondjuk kavicsokhoz vagy csillagokhoz. Több csillag, mint kolbász. Igen, ez mindjárt nem szorulna magyarázatra. Csak bólinatanánk rá mint a székelyek, s mennénk a dolgunkra.
De nem ez a helyzet, hanem itten a napokkal jönnek. Gondolkodtam is eleget kolbásztöltés közben, ami egyébként igazi férfimunka, hogy valójában mi lehet ennek az oka. Végül azt sütöttem ki, hogy mivel a kolbásztöltés ?si mesterség és azt már az elemiben is tanítják, hogy régen máshogy volt az id?számítás, tehát amikor az ?smagyarok még rovásírással írtak és a pásztorbotjukat telis-tele írták a rengeteg, a régi napokat jelöl? rovátkával, akkor valóban úgy t?nhetett nekik, hogy sokkal több nap van mint kolbász. Tehát itten szépen összetalálkozott a kultúra a kolbászevéssel. De persze ma már máshogy van minden, a lányom is csak salátázik, meg a számítógép el?tt ül egész nap. Na, jöjjenek kóstolni!
Legutóbbi módosítás: 2021.07.29. @ 09:39 :: Magyar Csaba